Midenin %80 lik bölümünün çıkartılarak muza benzeyen tüp şeklinde yeni bir mide oluşturulma yöntemidir. Mide boyutu insandan insana biraz değişmekle birlikte her iki cinsiyette de aslında aynıdır. Bu ameliyatla organların yerinde bir değişiklik yapılmaz, sadece midenin 1-1,5 litre olan maximum kapasitesi azaltılarak 100-150 ml’ye indirilir.
Tüp mide ameliyatı laparoskopik olarak ilk kez M. Gagner tarafından çok yüksek kilolu hastalara uygulanan duodenal switch ameliyatının ilk basamak cerrahisi olarak uygulanmıştır. (2001) Burada amaç ameliyatın ilk aşamasıyla bu insanları biraz zayıflatarak asıl yapılacak ameliyatın riskini azaltmaktı. Sonradan tüp mide ameliyatının tek başına etkili şekilde kilo vermeyi sağladığı bazı hastalarda 2. ameliyata gerek kalmadığı görüldü. İlerleyen yıllarda tüp mide ameliyatının popüleritesi dünyada ve ülkemizde hızla arttı. Tüp mide ameliyatı bugün geldiğimiz noktada dünya genelinde en sık uygulanan bariatrik cerrahi yöntem oldu. (ortalama %60)
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyatı kısaca özetlemek gerekirse mide, çevresindeki yağlı dokulardan çeşitli yöntemlerle ayrılarak tamamen serbestlenir. Ardından midenin içine buji dediğimiz kılavuz bir tüp yerleştirilir. 3 sıra titanyum zımba atan (bu zımbalar sonradan tamamen dokuyla kaynaşır) stapler denen cihazlarla midenin çıkış kapısı olan pilor’a yakın bölgeden başlayarak midenin %80’lik bölümü zımbalanıp kesilir ve tüp şeklinde 100 -150 ml hacme sahip bir mide oluşturulur. Kesilen mide kısmı vücut dışına alınır. Sonuçta midenin ne kadar bölümünü çıkartırsanız çıkartın yapılan her ameliyatın adı tüp midedir.
Bu açıdan ameliyatın belli kurallara göre, doğru bir şekilde yapılması ameliyat sonrası süreci etkileyen en önemli faktörlerden biridir.
Bu kurallar:
- Midenin geniş bırakılmaması
- Midenin ortasındaki incisura da denen bölgeye özellikle özen gösterilerek dar yapılmaması
- Midenin fundus denen yukarıdaki kubbe kısmının tam olarak çıkarılması. Bu bölge yeterince çıkarılmadığı taktirde yetersiz kilo kaybı ve bazı hastalarda ameliyat sonrası ciddi reflü görülebilir.
- Midede staplerle kesilen hatta oluşabilecek hatalara karşı her türlü önlemi almak. Biz bu hattı boydan boya tekrar dikiyoruz ve buna çift dikiş yöntemi diyoruz.
- Ameliyat sonrası yeni oluşturulan midenin kendi etrafında dönmesini engellemek, bükülme kırılma gibi durumları önlemek için gerekli önlemleri almak
Ücretsiz Kitabımızı İndirin
Tüp mide ameliyatı ile ilgili bilgilerin paylaşıldığı kitapçığımızı indirebilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Neler Yapılır?
- Ameliyattan 8 saat önce sıvı alımı ve 12 saat önce de katı gıda tüketilmemesi gerekir. Genel anestezi alınacağı için bu önemli bir konu.
- Ameliyat öncesinde hasta; kan tahlili, idrar testi, elektro kalp grafiği, solunum sisteminin kontrolü gibi testlerden geçirilip, herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığı durumda ameliyata alınmaktadır.
- Eğer ameliyat öncesi herhangi bir şey yediyseniz bunu doktorunuza iletmeniz gerekir. Bu durum ameliyatın ertelenmesine neden olacak kadar önemlidir.
- Ameliyat öncesi aspirin kullanmayın. Kullandıysanız mutlaka doktorunuza bilgi verin.
- Ameliyat süreci için yanınıza kolay değiştirilebilir rahat kıyafetler almanızı öneririz. Hastanede yattığınız süre içerisinde serum desteği alacağınız için kıyafet seçimi önemli.
Ameliyat Günü
Hazır mısınız? O büyük gün geldi çattı. Biraz heyecanlı belki de biraz kaygılısınız. Haydi gelin size biraz ameliyat günü sizi nelerin beklediğinden bahsedelim.
Baştan şu iki noktayı belirtmekte fayda var. Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrı çok az olur. Bu ameliyat esnasında veya sonrasında tecrübeli ellerde ciddi komplikasyon görülme olasılığı son derece düşüktür.
Rahatlayın, kafanızı böyle şeylerle çok fazla meşgul etmeyin. Cerrahlarınız muhtemelen sizin ameliyatı bekleyiş sürenizi kısa tutmak için ameliyat saatini sabah erken bir saate planlayacaklar.
Ameliyattan önce size verilen karaciğer küçültücü diyeti başarılı bir şekilde uyguladınız. Bunun tadını çıkarın ve rahat olun. Bilin ki sizin katkınız sayesinde ameliyatı yapacak ekibin işi daha da kolay.
Ameliyat günü hastaneye gelmeden önce kendinize kıyafetler için küçük bir çanta hazırlayın. Tercihan yanınıza kısa kollu t-şirt ve şort gibi rahat ve değişimi kolay kıyafetler almanızı öneririz. Unutmayın hastanede yattığınız süre içinde serum desteği alacaksınız. Kıyafet seçimini bunu düşünerek yapın. Ameliyattan önceki gece 12’den sonra aç ve susuz kalacaksınız. Genel anestezi alacağınız için bu durum son derece önemli. Ameliyat sabahı bir şey yer veya içerseniz bunu mutlaka doktorunuza söyleyin. Bu durum ameliyatınızın ertelenmesine neden olabilir.
Ameliyat öncesi sigara tiryakilerinin mümkün ölçüde sigarayı azaltmaları çok önemlidir. Ameliyat öncesi bir tiryakiye sigara yasak demek ne derece etkili olur bilemiyoruz ancak bu konuyu lütfen önemseyin.
Ameliyat öncesi dönemde aspirin kullanmayın. Kullandıysanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Ameliyat sonrası dönemde çok fazla ziyaretçi akınına uğramamak için lütfen her türlü önleminiz alın. Biz doktorlar çok fazla ziyaretçi sevmeyiz. Bunun için çok haklı bir nedenimiz var, o da grip gibi bulaşıcı enfeksiyonlar.
Ameliyat sabahı hastaneye gelip odanıza yerleştikten sonra tecrübeli bir hemşire ekibi sizinle ilgilenecek ve sizi hazırlayacak. Cerrahlarınız ameliyat sabahı sizi ve yakınlarınızı ameliyata girmeden önce tekrar görecek. Ameliyat saatiniz geldiğinde ameliyathane kapısından girmeden önce heyecanınızı yatıştırmak, ameliyathane stresini azaltmak için size bir sakinleştirici yapılacak. Ameliyathane kapısında sizi bir ekip karşılayacak ve ameliyatınızın gerçekleşeceği odaya alınacaksınız. Cerrahlarınızı gördükten sonra anestezi doktorunuz bir maskeden nefes almanızı isteyecek ve uyuyacaksınız.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl Olur?
- Ameliyat sonrası gözlem alanında bir müddet gözlem altında tutulursunuz.
- Cerrahınız ve anestesi doktorunuzun kontrolü ve onayı sonrası odanıza transfer edilirsiniz.
- Ameliyat sonrası yaklaşık 3 saat içerisinde kendinize gelmiş olursunuz.
- Hatta yürüyebilirsiniz bile.
- Ameliyattan bir gün sonra filminiz çekilir ve midenizden sıvı geçişinin kontrolü yapılır. Bunun için size radyolojik bir sıvı içirilir. Bu testin sonuçlarına göre su içmeye başlayabilirsiniz.
- Ağızdan yeterli ölçüde sıvı alabilir hale geldikten sonra taburcu edilirsiniz.
- Taburcu olmadan önce, hastane sonrası süreçle ilgili bilgilendirilirsiniz. Bu bilgilendirmede, beslenme programınız, kullanmanız gereken ilaçlar ve dikkat etmeniz gereken konular yer alır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Uyandığınızda ameliyat sonrası gözlem alanında olacaksınız ve bu bölümde bir süre takip edileceksiniz. Burada yakınlarınız sizi kısa süreli de olsa görebilecekler. Anestezi doktorunun ve cerrahlarınızın kontrolü sonrasında odanıza transferiniz yapılacak. Merak etmeyin ameliyattan sonra 3. saatte tamamen kendinize gelmiş olacaksınız. Hatta ayağa kalkıp yürüyebileceksiniz. Bunu yapmanızı özellikle isteyeceğiz çünkü ameliyat sonrası erken mobilizasyon önemsediğimiz bir nokta.
Bu ameliyatlardan sonra normalde ağrı çok az olur. Ama yine de her hastanın ağrı eşiği farklı olacağı için bazı hastalar bir miktar ağrı hissedebilir. Bu ağrı, çok ciddi bir sorun oluşturmaz ve ağrı kesicilerle kolayca ortadan kaldırılır.
Ameliyatın ertesi günü sabah ameliyata giren cerrahlardan biri size radyolojik bir sıvı içirerek film çekecek . Burada yeni oluşturulan tüp midenizi ilk kez göreceksiniz. Bazı merkezler bu filmi hiç çekmiyor ancak biz bu filmi önemsiyoruz. Yeni oluşturduğumuz tüp mideyi ve mideden sıvı geçişini değerlendirerek hastanın ameliyat sonrası süreçte herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacağını önceden kestirebiliyoruz. Filminiz çekildikten sonra su ve berrak sıvılar içmeye başlayacaksınız.
Ameliyat günü dahil toplam 3 gün hastanede yatacaksınız. Hastanede yattığınız süre içinde size damardan sürekli serum verilecek. Biz hastalarımızı ancak ağızdan yeterli sıvı alabilir hale geldikten sonra taburcu ediyoruz. Çünkü evde serum alamayacaksınız. Yapılan araştırmalar tüp mide ameliyatı sonrası taburcu olan hastaların en sık hastaneye geri dönüş nedenin dehidratasyon yani susuzluk olduğunu göstermiş. Biz bu durumu önemsediğimiz için hastalarımızı 3 gün standart yatırıyoruz.
Taburculuk günü size hastane sonrası süreçle ilgili ayrıntılı bir bilgilendirme yapılacak. Ayrıca size dikkat edilmesi gereken hususlar, kullanmanız gereken ilaçlar, beslenme programınız gibi konularda yazılı bir bilgilendirme kitapçığı da verilecek. Taburculuk sonrası cerrahlarınızın uygun göreceği bir zamanda kontrole geleceksiniz.
Aslında ameliyata karar verdiğiniz gün gittikçe büyüyen ailemizin bir üyesi olacaksınız. Ameliyat sonrası takip sürecinde istediğiniz zaman bize ulaşabileceksiniz. Uzun yıllar görüşeceğiz ve sizin sağlığınızı tekrar geri kazanmak için başarıya odaklı bu yolculuğunuzda hep yanınızda olacağız.
Tüp Mide Ameliyatı Olan Hastalarımızın Yorumları
Hayatımda kendim için verdiğim en doğru karar tüp mide operasyonu geçirmek en büyük şansım ise Prof. Dr. Ahmet Türkçapar ile tanışmak oldu. Başta Prof. Dr. Ahmet Türkçapar olmak üzere takiplerini, desteklerini bizlerden eksik etmedikleri için teşekkür ediyorum. Bunun verdiği güven ile sorunsuz bir şekilde sağlıklı ve fit olarak yeni hayatımın tadını çıkarıyorum. Tüp mide doğru ellerde yapıldığında hayat kurtarır yanlış ellerde ise hayat kaydırır. Bu ameliyatı olmaya karar verenler için tek doğru adres Prof. Dr. Ahmet Türkçapar’dır.
İrem Uzun
Ben 05.07.2019 tarihinde Prof. Dr. Ahmet Türkçapar kliniğinde tüp mide ameliyatı olan bir hasta olarak, bu ameliyatı olmak isteyen herkese gönülden tavsiye ediyorum. Tüm ekibi profesyonellerden oluşan ve ameliyat sonrasında her türlü desteği veren bir klinik olarak gözü kapalı güvenebilirsiniz.
Onur Akbalık
Hazır mısınız? O büyük gün geldi çattı. Biraz heyecanlı belki de biraz kaygılısınız. Haydi gelin size biraz ameliyat günü sizi nelerin beklediğinden bahsedelim.
Baştan şu iki noktayı belirtmekte fayda var. Tüp mide ameliyatı laparoskopik yani kapalı yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle ameliyat sonrası ağrı çok az olur. Bu ameliyat esnasında veya sonrasında tecrübeli ellerde ciddi komplikasyon görülme olasılığı son derece düşüktür.
Rahatlayın, kafanızı böyle şeylerle çok fazla meşgul etmeyin. Cerrahlarınız muhtemelen sizin ameliyatı bekleyiş sürenizi kısa tutmak için ameliyat saatini sabah erken bir saate planlayacaklar.
Ameliyattan önce size verilen karaciğer küçültücü diyeti başarılı bir şekilde uyguladınız. Bunun tadını çıkarın ve rahat olun. Bilin ki sizin katkınız sayesinde ameliyatı yapacak ekibin işi daha da kolay.
Ameliyat günü hastaneye gelmeden önce kendinize kıyafetler için küçük bir çanta hazırlayın. Tercihan yanınıza kısa kollu t-şirt ve şort gibi rahat ve değişimi kolay kıyafetler almanızı öneririz. Unutmayın hastanede yattığınız süre içinde serum desteği alacaksınız. Kıyafet seçimini bunu düşünerek yapın. Ameliyattan önceki gece 12’den sonra aç ve susuz kalacaksınız. Genel anestezi alacağınız için bu durum son derece önemli. Ameliyat sabahı bir şey yer veya içerseniz bunu mutlaka doktorunuza söyleyin. Bu durum ameliyatınızın ertelenmesine neden olabilir.
Ameliyat öncesi sigara tiryakilerinin mümkün ölçüde sigarayı azaltmaları çok önemlidir. Ameliyat öncesi bir tiryakiye sigara yasak demek ne derece etkili olur bilemiyoruz ancak bu konuyu lütfen önemseyin.
Ameliyat öncesi dönemde aspirin kullanmayın. Kullandıysanız mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Ameliyat sonrası dönemde çok fazla ziyaretçi akınına uğramamak için lütfen her türlü önleminiz alın. Biz doktorlar çok fazla ziyaretçi sevmeyiz. Bunun için çok haklı bir nedenimiz var, o da grip gibi bulaşıcı enfeksiyonlar.
Ameliyat sabahı hastaneye gelip odanıza yerleştikten sonra tecrübeli bir hemşire ekibi sizinle ilgilenecek ve sizi hazırlayacak. Cerrahlarınız ameliyat sabahı sizi ve yakınlarınızı ameliyata girmeden önce tekrar görecek. Ameliyat saatiniz geldiğinde ameliyathane kapısından girmeden önce heyecanınızı yatıştırmak, ameliyathane stresini azaltmak için size bir sakinleştirici yapılacak. Ameliyathane kapısında sizi bir ekip karşılayacak ve ameliyatınızın gerçekleşeceği odaya alınacaksınız. Cerrahlarınızı gördükten sonra anestezi doktorunuz bir maskeden nefes almanızı isteyecek ve uyuyacaksınız.
- Ameliyat sonrası gözlem alanında bir müddet gözlem altında tutulursunuz.
- Cerrahınız ve anestesi doktorunuzun kontrolü ve onayı sonrası odanıza transfer edilirsiniz.
- Ameliyat sonrası yaklaşık 3 saat içerisinde kendinize gelmiş olursunuz.
- Hatta yürüyebilirsiniz bile.
- Ameliyattan bir gün sonra filminiz çekilir ve midenizden sıvı geçişinin kontrolü yapılır. Bunun için size radyolojik bir sıvı içirilir. Bu testin sonuçlarına göre su içmeye başlayabilirsiniz.
- Ağızdan yeterli ölçüde sıvı alabilir hale geldikten sonra taburcu edilirsiniz.
- Taburcu olmadan önce, hastane sonrası süreçle ilgili bilgilendirilirsiniz. Bu bilgilendirmede, beslenme programınız, kullanmanız gereken ilaçlar ve dikkat etmeniz gereken konular yer alır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Uyandığınızda ameliyat sonrası gözlem alanında olacaksınız ve bu bölümde bir süre takip edileceksiniz. Burada yakınlarınız sizi kısa süreli de olsa görebilecekler. Anestezi doktorunun ve cerrahlarınızın kontrolü sonrasında odanıza transferiniz yapılacak. Merak etmeyin ameliyattan sonra 3. saatte tamamen kendinize gelmiş olacaksınız. Hatta ayağa kalkıp yürüyebileceksiniz. Bunu yapmanızı özellikle isteyeceğiz çünkü ameliyat sonrası erken mobilizasyon önemsediğimiz bir nokta.
Bu ameliyatlardan sonra normalde ağrı çok az olur. Ama yine de her hastanın ağrı eşiği farklı olacağı için bazı hastalar bir miktar ağrı hissedebilir. Bu ağrı, çok ciddi bir sorun oluşturmaz ve ağrı kesicilerle kolayca ortadan kaldırılır.
Ameliyatın ertesi günü sabah ameliyata giren cerrahlardan biri size radyolojik bir sıvı içirerek film çekecek . Burada yeni oluşturulan tüp midenizi ilk kez göreceksiniz. Bazı merkezler bu filmi hiç çekmiyor ancak biz bu filmi önemsiyoruz. Yeni oluşturduğumuz tüp mideyi ve mideden sıvı geçişini değerlendirerek hastanın ameliyat sonrası süreçte herhangi bir sorun yaşayıp yaşamayacağını önceden kestirebiliyoruz. Filminiz çekildikten sonra su ve berrak sıvılar içmeye başlayacaksınız.
Ameliyat günü dahil toplam 3 gün hastanede yatacaksınız. Hastanede yattığınız süre içinde size damardan sürekli serum verilecek. Biz hastalarımızı ancak ağızdan yeterli sıvı alabilir hale geldikten sonra taburcu ediyoruz. Çünkü evde serum alamayacaksınız. Yapılan araştırmalar tüp mide ameliyatı sonrası taburcu olan hastaların en sık hastaneye geri dönüş nedenin dehidratasyon yani susuzluk olduğunu göstermiş. Biz bu durumu önemsediğimiz için hastalarımızı 3 gün standart yatırıyoruz.
Taburculuk günü size hastane sonrası süreçle ilgili ayrıntılı bir bilgilendirme yapılacak. Ayrıca size dikkat edilmesi gereken hususlar, kullanmanız gereken ilaçlar, beslenme programınız gibi konularda yazılı bir bilgilendirme kitapçığı da verilecek. Taburculuk sonrası cerrahlarınızın uygun göreceği bir zamanda kontrole geleceksiniz.
Aslında ameliyata karar verdiğiniz gün gittikçe büyüyen ailemizin bir üyesi olacaksınız. Ameliyat sonrası takip sürecinde istediğiniz zaman bize ulaşabileceksiniz. Uzun yıllar görüşeceğiz ve sizin sağlığınızı tekrar geri kazanmak için başarıya odaklı bu yolculuğunuzda hep yanınızda olacağız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
2018 yılına gelindiğinde bugün Amerika Birleşik Devletleri’nde sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatı tüm şişmanlık ameliyatlarının %60’ını oluşturmaktadır. Ül…
Devamını Oku