Reflünün yukarıda aktardığımız çerçevede değişik nedenlerden dolayı oluştuğunu dikkate alırsak tüm reflü hastalarının aynı tip tedavilere cevaplarının farklı olacağı aşikardır. Hafif veya orta derecede kapak yetmezliği olanlarda ilaç , diyet ve sosyal tedbirler hayat boyu yapılmak şartı ile hastayı rahatlatırken, mide fıtığı ve yemek borusu yararlı olan ağır vakalarda etkinliği yoktur. Sosyal tedbirlerin ilk basamağını hastaların gıdalarını az ve sık yemeleri oluşturur.Yatmadan üç saat önce yemek kesilmelidir.Yemekler yavaş yenmeli böylece az hava yutmaya alışılmalıdır. Reflü hastaları genelde çok hava yutarlar ve geğirirler. Bu sırada mideden çıkarılan gazla beraber mide suyu yemek borusuna kaçarak yanmaya neden olur.Karın içi basıncı artıran sporları reflü hastalarının yapmaması gerekir(halter,ağırlık çalışması),derine dalmaması,tok karına yüzmemesi gerekir. Karını sıkan kemer kullanmaması askı pantolon giymesi önerilir.Yatağın baş tarafı karyola ayağına takoz koyularak yükseltilmesi gece reflü ataklarını önlemede etkindir.
Piyasada satılan reflü yastığı adı verilen ürünlerin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Kilo vermenin reflüyü önleyici etkisi tartışmalıdır.Hastaların yiyeceklerinde özellikle çiğ sebze ve meyveden uzak durmaları gerekir, kahve ,çikolata,nane,Domates,Salça,sarımsak,portakal suyu,salam,sosis,sucuk,çay,yağlı yemekler,poaça ve yağlı hamur yiyecekler reflüyü artırır.Son olarak alkollü içkilerdende uzak durulması gerekir.
Naneli Sakız Reflüyü Tetikler mi?
Sakız çiğneme sırasında hava yutulur ve karında şişkinliğe ve gaza yol açar.Geğirme ile birlikte mide suyu gaz la birlikte yemek borusuna kaçarak yanmaya neden olur. Bu nedenle reflü hastaları yutkunmaları arttığı için tükürüklerin yutulması ile yemek borusunda önce yanmaları azalsada daha sonra şikayetleri geğirme ile artar bundenle reflü hastlarının sakız çiğnemesi, özelliklede naneli , yasaktır
Alkollü İçeceklerin Reflüye Etkisi Nedir? Şikayetleri Artırır mı?
Alkol yemek borusu ile mide arasındaki kapak sistemini dahada açarak reflüyü artırır.Özellikle şarap ve Bira reflü hastalarını çok kötü etkiler reflüden korunmak için Yemekleri nasıl pişirmek lazım
Reflü hastalarında yağ mide boşalmasını geciktirerek reflü kapsamını artıracağı için kızartmalardan uzak durmak gerekir.Kızartma yapılan patates çok yağ çekeceği için rahatsızlık verirken haşlaması daha az şikayet yapar.Çiğ soğan ve domates reflüyü azdırırken pişirildiklerinde daha az şikayet verirler.Meyvaları çiğ yemektense kompostu şeklinde yemek daha uygundur.
Yemeklerin yeniş biçimleri ( ağır/ hızlı ) ile oturararak veya ayakta bişeyler yemek ve reflü arasında nasıl bir ilişki var ?reflüyü artırır mı ?
Hızlı yemek reflü hastalarında beraber çok hava yutulacağı için şişkinliğe ve ğeğirmeye neden olarak şikayetleri artırır. Yemekten sonra uyumak, yürüyüş yapmak veya spor yapmak reflüyü artırır.
Reflü İçin Yasaklı Meyveler, Sebzeler Nelerdir?
Şiddet sırasına göre Portakal suyu,limonata,limon,greyfurt suyu,domates,patates kızartması,patates püresi,kurusoğan, patates cipsi, hot dog, hamburger,yağlı peynir,üzüm,çilek,şeftali den mümkün olduğunca uzak durulmalıdır
Diyet Yapmak Reflüyü Tetikler mi? Reflüsü Olan Bir Kişiye Diyet Önerileriniz Nelerdir?
Kilo verme amaçlı diyet yapmanın reflü hastalığına iyi geldiğin dair açık net bir kanıt yoktur.Genellikle hastalar diet sırasında daha az yemek yiyerek mide taşması fenomenini ortadan kaldırırlar.Şişmanlarda reflü çok görülmesine rağmen çok zayıf insanlardada reflü görülebilir.
Gündüzleri Reflü Neden Daha Çok Görülür?
Aslında reflü gündüz ve gece aynı oranda görülür fakat gündüzleri insanlar daha çok fark ederler.Özellikle yürüyüş ve karın içi basıncını artıran faktörler gündüz saatlerinde daha çok reflüyü tetikller.Ağır reflü hastalarında geceleri mide sıvısının aniden yemek borusuna veya solunum yollarına kaçmasıyla hastalar boğulma hissi ve öksürerek uyanabilirler.Bu durum ileri yaşlı hastalarda ani ölümlere yol açabilir.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Aslında reflü genel manada bir organ içinde olması gereken sıvı içeriğinin başka bir bölgeye geçmesine verilen isimdir.…
Devamını OkuReflü bir hastalık değil bir bulgudur,aynen başağrısı gibi.Başağrısı nı yapan hastalıklar vardır migren, sinüzit , beyin tümörü gibi . Gastroözofageal reflü ye …
Devamını Oku